Mire jó a rózsavíz?
A rózsavíz a rózsaszirmokból nyert esszenciából készül. Friss, virágos aromája miatt a szépségápolásban, a konyhában és a házipatikában is széles körben használják. Finom és tartós illatának köszönhetően a rózsavíz használható légfrissítésre, frissítő arctoniknak is, de akár textíliák illatosítására is. Meleg nyári napokon testpermetként is jól funkcionál. A rózsavíz a konyhában is jól jöhet, hiszen különleges zamatot ad például különféle bevonó masszáknak, sütemények töltelékeinek, de finom szörpöt is készíthetünk belőle. Európában nem elterjedt, de az indiai és az arab ételek receptjeiben gyakran jelen van, mint az egyik meghatározó összetevő.
A rózsavíz házilag is könnyen elkészíthető néhány lépésben. A legideálisabb, ha a szirmokat saját kertből, saját illatos rózsáinkról gyűjtjük be, hiszen ezekről tudható biztosan, milyen módszerekkel gondoztuk a növényt. Ha konyhai felhasználásban gondolkodunk, a rózsavíz készítéséhez az ehető szirmú, illatos rózsafajok a legalkalmasabbak, mint az Eveline Wild, a Nadia Zerouali vagy a Theo Clevers. Az illatosításra használt rózsavízhez pedig legjobb a damaszkuszi rózsa, mely lenyűgöző illatának köszönhetően kiváló rózsaparfüm alapanyag. Persze, ki lehet próbálni más ágyás-, futó- vagy tearózsákat is, de a legjobb választás egyértelműen a damaszkuszi rózsa.