Készítsen rózsavizet házilag – kiváló illatszer!
A rózsavíz illatszerként való felhasználásának csak a képzelet szab határt. A kellemes, nem tolakodóan intenzív illatú, frissítő hatású rózsavíz szórófejes flakonból bármikor testre fújható. Kiválóan tolerálható szer, nem irritálja a bőrt. Illatsemleges natúr krémalapok is illatosíthatók vele. Ezen kívül légfrissítésre, tárgyak illatosítására is alkalmazható natúrkozmetikum. Az illatosításra szánt rózsavíz készítéséhez a legalkalmasabb a damaszkuszi rózsa, ezt használják parfümök alapanyagának is.
Tipp: A rózsavíz kifinomult, vonzó illatú, így például romantikus, különleges vacsorák dekorációi, terítékeinek textíliái is illatosíthatók vele. Permetezzen rózsavizet a szalvétákra, asztalterítőre, hogy a meghitt hangulatot a rózsa finom illata lenghesse körül.
A rózsavíz elkészítése kozmetikumnak
Rózsavízből kiváló biokozmetikum készíthető. Kiválóan alkalmas illatosításra.
Hozzávalók:
300 g friss illatos rózsaszirom
1 liter víz
Elkészítés:
- Gyűjtsön össze 300 g friss rózsaszirmot.
- Először tegyen 100 g rózsaszirmot egy hőálló edénybe.
- Forraljon fel 1 liter vizet, majd öntse rá a frissen szedett rózsaszirmokra.
- Hagyja állni legalább 1 órát, engedje kihűlni a vizet. Ezt követően szűrje le a szirmokat, csak a víz maradjon. Tartsa szem előtt, hogy a leforrázott, összefonnyadt szirmok komposztálhatók.
- A maradék 100-100 g rózsaszirommal ismételje meg a fenti folyamatot kétszer!
- Miután elfogyott az összes rózsaszirom, és kihűlt a rózsavíz, töltse át korábban kiforrázott, csíramentes, sötét üvegbe.
Tipp: A saját készítésű rózsavíz sötét, hűvös helyen tárolandó, hogy sokáig felhasználható maradjon. A legtovább hűtőszekrényben áll el.